ExpeditieNL

Een vluchtelingstudent wegwijs maken op de onderwijsinstelling en op sleeptouw nemen in het studentenleven. Dát is het doel van het studentmentoringproject Refugees@campus dat het UAF startte in 2016. 500 vluchtelingstudenten worden voor dit project aan Nederlandse studentmentoren gekoppeld. Beide partijen kunnen ongelofelijk veel voor elkaar betekenen. Zo leert de vluchtelingstudent Nederland én het Nederlands studentenleven beter kennen en kan de mentor kennismaken met het land van herkomst en cultuur van de vluchtelingstudent. De vijf studentenkoppels in deze speciale YouTubeserie Expeditie NL pakken de tandem en gaan samen op expeditie in de stad waar ze studeren. Dus houd je vast, daar gaan we!

 

Baraa & Samantha - Arnhem

De tweedejaars pabo-studente Samantha meldde zich als studentmentor en ze werd gekoppeld aan de Syrische Baraa. Ze ondersteunde hem met de Nederlandse taal, maar daar bleef het niet bij. De twee studenten aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen krijgen op een verrassende manier een inkijk in elkaars leven. Maar of je een Syriër nu blij maakt met het prakken van boerenkool?

Wassim & Rosa - Amsterdam

De bevlogen Rosa wilde haar Syrische medestudent Wassim niet alleen kennis laten maken met het studentenleven op de Universiteit van Amsterdam, maar ook met het culturele leven van de stad. Omdat dat voor haar het ultieme gevoel van vrijheid is. En dus gaan ze samen naar de Nachtwacht in het Rijksmuseum. 

Heba & Lotte - Zwolle

De ambitieuze Heba ontdekte tijdens de oorlog in Syrië dat ook media een machtig wapen kunnen zijn. Zo kunnen ze de stem van de stemlozen laten horen. Precies in dat idee vinden zij en haar mentor Lotte elkaar. Op hun journalistieke opleiding aan de hogeschool Windesheim inspireren zij elkaar in hun plannen voor de toekomst. Een bezoek aan een krantenredactie brengt hen weer een stap verder.

Mohammad & Alexander - Utrecht

Het moeilijkste moment in het leven van Mohammad was de beslissing om zijn geliefde Syrië te verlaten. In Nederland doet hij zijn uiterste best om een nieuw leven op te bouwen, maar in zijn eentje blijkt dat lastig. Medestudent Alexander maakt hem met veel plezier wegwijs in het onderwijssysteem van de Universiteit Utrecht én op de campus. En misschien nog wel het belangrijkste:hij zorgt ervoor dat Mohammed zich thuisvoelt.

Ismael & Alicia Den Haag

Ismael heeft één grote droom: acteur worden. Samen met zijn mentor Alicia die net als hij aan de Haagse Hogeschool studeert, oefent hij zijn monoloog voor een auditie aan de toneelschool. En dat betekent samen keihard werken aan het verbeteren van zijn Nederlands. Misschien dat een ontmoeting met een bekende acteur hem een stap verder kan brengen.

De serie Expeditie NL werd, in opdracht van het UAF, geproduceerd door TV Wonder en werd mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.