Amsterdam door de ogen van (vluchteling-)studenten


15-09-2017

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF lanceert op 16 september een bijzonder integratieproject, getiteld Wij & Amsterdam, onze hoofdstad door de ogen van (vluchteling-) studenten. Vluchtelingstudenten en hun studentmentoren leren de fijne kneepjes van de fotografie en ontwikkelen samen een online fotoreportage over hun studentenstad. Al doende leren zij elkaar en hun stad beter kennen. Dit initiatief is onderdeel van het UAF-studentmentoringproject Refugees@campus.

Met Wij & Amsterdam bevordert het UAF de uitwisseling tussen studenten met en zonder vluchtelingachtergrond, zodat de integratie sneller verloopt. In eerste instantie doen zeven studentenkoppels mee aan het project. Zij studeren aan de Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. 

De Amsterdamse studentenkoppels volgen onder anderen workshops verzorgd door Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Foam heeft ervaring met het werken met nieuwkomers, zoals bijvoorbeeld in het recente project New Perspectives, met als doel door middel van fotografie creatieve ontmoetingen en taalontwikkeling te stimuleren.

‘Dit is integratie in optima forma’, zegt UAF-projectleider Remko de Kok. ‘De koppels ontdekken op een creatieve manier hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit en werken tegelijkertijd aan een gezamenlijke fotoreportage. Terwijl ze hiermee bezig zijn leren ze van elkaar over de culturen waarin ze zijn opgegroeid en maken ze kennis met de culturele en historische rijkdom die onze hoofdstad te bieden heeft.’