Intiem cultuur snuiven op Stukafest


20-02-2017

Het jaarlijks Stukafest in Rotterdam werd dit jaar bijgewoond door UAF-koppels. In het kader van het project Refugees@campus deden koppels gisteren uit het hele land mee met dit studenten evenement.

 Op de OV-fiets crosten de koppels van de ene locatie naar de andere in het centrum van Rotterdam. De aftrap was met stadsdichter Derek Otte. In een knusse studentenkamer droeg Otte uit eigen werk voor. Daarna gooiden ze hun losse heupen in de strijd in een salsa workshop en de avond sloten ze af met een muzikale bijdrage van Stanley Clementina.

“Het doel van Stukafest is cultuur op een toegankelijke manier naar de student brengen, in dit geval komen deze studenten van ver en hebben waarschijnlijk veel meegemaakt en zijn nieuw in Nederland. Het is mooi om ze op deze intieme manier een letterlijk inkijkje te geven in het leven van andere studenten, ze komen immers op bezoek in iemands eigen studentenkamer. Dat dit dan toevallig een editie was waar veel lokaal talent optrad, is alleen maar mooi”, zegt Jay van der Vlist, voorzitter Stukafest Rotterdam.

Plezier

De UAF-koppels hadden zichtbaar plezier met elkaar. Voor Klara en Nebras, allebei TU Delft studenten was het de tweede keer dat ze met elkaar afspraken. “Ik vond dit een leuke manier om Klara beter te leren kennen”, zegt Nebras. Klara beaamt dit.

Nebras en Klara zijn november vorig jaar aan elkaar gekoppeld en gaan dit traject voor 6 maanden met elkaar aan. Klara is van origine Duits, maar woont al jaren in Nederland. Omdat ze hier als een internationaal student naartoe is gekomen wil ze graag haar ervaringen delen met een vluchtelingstudent. Nebras heeft zich aangemeld omdat hij graag in het Nederlands wil discussiëren om zo zijn taal te verbeteren.

Het project Refugees@campus streeft ernaar om in drie jaar 500 1e jaars UAF-studenten te koppelen aan Nederlandse studentmentoren. Mentoring moet ervoor zorgen dat de vluchtelingstudent zich sneller thuis voelt in Nederland, een diploma haalt en een toekomst opbouwt.

 

Bekijkk hier de foto's op Flickr.