Mentoring verbetert
studieresultaat vluchtelingstudenten


25-08-2017

Vluchtelingstudenten die zes maanden lang een studentmentor hebben gehad, krijgen meer zelfvertrouwen en halen betere studieresultaten dan voorheen. Dit blijkt uit een peiling van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF onder deelnemers van het studentmentoringproject Refugees@campus.

Het onderzoek is uitgevoerd onder vijftig studenten die mee hebben gedaan aan Refugees@campus van het UAF: 24 vluchtelingstudenten en 26 Nederlandse studentmentoren.

De meeste voorkomende mentorvragen van de mentees zijn het verbeteren van de Nederlandse taal, ondersteuning bij de studie en het wegwijs maken op de campus. Tachtig procent van de mentees geeft aan genoeg ondersteuning te hebben ontvangen en 79 procent geeft aan een of meerdere mentordoelen te hebben behaald. De meeste impact heeft studentmentoring op de verbetering van de Nederlandse taal, het leren kennen van de Nederlandse cultuur en het wegwijs worden op de campus. Ook geven mentees aan mentale ondersteuning te hebben ontvangen van hun mentoren.

Maatschappelijk plicht

Voor 62 procent van de studentmentoren voldeed het project aan de verwachtingen. Veel van deze studenten zien het als hun maatschappelijke plicht om ervoor te zorgen dat vluchtelingen zich welkom voelen in Nederland. De mentoren geven aan veel geleerd te hebben over coaching en over andere culturen, mede dankzij de verplichte training interculturele communicatie die aan het mentoringtraject vooraf gaat.

Vrijwel alle respondenten (96 procent van de mentees en alle studentmentoren) raden hun medestudenten aan om zich ook aan te melden voor dit mentoringtraject. Een kanttekening van enkele mentoren was dat zij niet altijd vakinhoudelijke hulp konden bieden, omdat ze niet dezelfde studie volgden als hun mentee. Het UAF is voornemens gerichter te werven op onderwijsinstellingen zodat de vluchtelingstudenten ook vakinhoudelijk ondersteuning krijgen van hun mentoren.

De peiling is uitgevoerd door Annelie de Graaf, masterstudent aan de Radboud Universiteit, in opdracht van het UAF.

Lees hier het interview met het koppel Samantha Weg en Baraa Abou Jeib (foto) in Advalvas.

 

Foto: Soraya Ibrahimi

 

Klik hier om de serie ExpeditieNL te bekijken