Studenten melden zich massaal aan
als mentor van vluchteling


22-05-2017

Nederlandse studenten steken graag hun handen uit de mouwen voor vluchtelingstudenten. Dit blijkt uit de eerste resultaten van Refugees@campus, het studentmentoringprogramma van het UAF. Op vrijdag 19 mei werd de eerste lichting mentoren en mentees feestelijk uitgezwaaid in het Academiegebouw in Utrecht. Onder meer spoken word artiest Akwasi en schrijver Ernest van der Kwast stonden stil bij het belang van het project.

Heel tof

Akwasi was vol lof over het verbindende karakter van het initiatief, waarin wederkerigheid en gelijkwaardigheid centraal staan. Tegen de studentenkoppels zei hij: ‘Ik hoop dat jullie contact houden. Die vriendschap mag niet meer stuk.’ Presentatrice Eva Cleven vond het ‘heel tof’ dat zoveel studenten meedoen aan dit project en zorgde voor vrolijke interactie met de zaal.

Om ervoor te zorgen dat vluchtelingen zich sneller thuis voelen op onderwijsinstellingen en in de samenleving, vormt het UAF in drie jaar tijd vijfhonderd koppels van Nederlandse studenten en vluchtelingstudenten. Na één jaar staat de teller al op tweehonderd. De meeste koppels studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, de Haagsche Hogeschool, Fontys Hogescholen, Hanze Hogeschool en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

De redenen waarom Nederlandse studenten zich aanmelden als mentor variëren van ‘welkom laten voelen’ tot het ‘aan de kaak stellen van mistanden in de samenleving’. Lisa van Hal, student Toegepaste Psychologie aan Fontys Hogeschool Eindhoven: "Vaak worden vluchtelingen door de media negatief neergezet en dat hoor ik terug in mijn omgeving. Om die negatieve beeldvorming te ontkrachten heb ik me opgegeven als mentor. Ik wil de echte verhalen horen, zodat ik een weerwoord heb als mijn omgeving zich weer negatief uitlaat over vluchtelingen.”

Feestelijk uitgezwaaid

Bij de bijeenkomst op 19 mei werden de eerste zeventig koppels feestelijk uitgezwaaid. Een van die koppels wordt gevormd door verpleegkunde studenten van de Hogeschool van Amsterdam Sara Soldan en Shamsa Muhudiin. De afgelopen zes maanden heeft Shamsa veel tips gekregen om haar Nederlandse taal te verbeteren. “Zonder mijn mentor was het nooit zo goed gegaan met mijn studie. Dankzij haar haal ik nu achten voor mijn opdrachten”, aldus Shamsa.

Onder deze afzwaaiende koppels voert het UAF een evaluatieonderzoek uit, waarvan de resultaten in juli worden bekend gemaakt. De eerste bevindingen zijn veelbelovend: veel mentees ervaren na zes maanden een positieve verandering in hun Nederlandse taal en hebben meer zelfvertrouwen opgedaan.

Refugees@campus wordt financieel mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

 

Foto: Soraya Ibrahimi