Refugees@campus

Om de begeleiding van hoogopgeleide vluchtelingen te intensiveren is het UAF in 2016 gestart met het studentmentoringproject Refugees@campus. Het doel van dit project is om in drie jaar tijd 500 vluchtelingstudenten te koppelen aan Nederlandse studentmentoren.  Deze studenten maken vluchtelingstudenten wegwijs op hun onderwijsinstelling en nemen hen op sleeptouw in het studentenleven. Andersom kan een vluchtelingstudent de mentor veel leren over zijn culturele achtergrond, zijn vaderland en het leven daar.

Met het project zorgt het UAF ervoor dat vluchtelingstudenten zich sneller thuis voelen op de onderwijsinstelling en in Nederland. Het UAF verwacht dat mentoring tot meer zelfvertrouwen leidt en minder studie-uitval. Refugees@campus is onderdeel van het reguliere mentoringprogramma van het UAF. 

Activiteiten

 

Partizan Publik is een cultureel productiehuis dat op en rond de campussen interessante activiteiten en ontmoetingen voor de mentoren en mentees initieert. Zo was er een speciale UAF-route samengesteld door de organisatie van de Amsterdamse Museumnacht waar meerdere koppels zich enthousiast voor aanmeldden. Een leuke manier om Nederland echt te leren kennen! Ook zijn de studenten samen naar het concert van Drake geweest, ze hebben deelgenomen aan Stukafest Rotterdam, een Q&A gedaan op het IDFA en Movies that Matter en ze hebben fotografieworkshops gehad in samenwerking met Foam

De eerste groep studenten die het mentorschap voltooid had, werd op een leuke manier in het zonnetje gezet. Op vrijdag 19 mei werd de eerste lichting mentoren en mentees feestelijk uitgezwaaid in het Academiegebouw in Utrecht. Onder meer spoken word artiest Akwasi en schrijver Ernest van der Kwast stonden stil bij het belang van het project. Bekijk hieronder de video. Lees hier het verslag van OneWorld over die avond en hier het persbericht

Nationale Postcode Loterij

 

Op 26 januari 2016 maakte de Nationale Postcode Loterij tijdens het Goed Geld Gala bekend dat de projectaanvraag van het UAF voor Refugees@campus wordt gehonoreerd. : ‘Mardjan Seighali, UAF-directeur: Veel vluchtelingen moeten wennen aan het Nederlandse onderwijssysteem en de omgangsvormen op hoger onderwijsinstellingen. Daarom willen wij hen koppelen aan een studentmentor die hen wegwijs maakt op de instelling, de studievereniging, de sportclub en in de stad.’ Lees hier het nieuwsbericht.

  

NPL logo 2013 Mogelijk gemaakt door-RGB

 

Partners van het project