Het verhaal van Vera & Zahraa

Refugees@campus maakt van Utrechtse studiebuddy's vriendinnen

De Utrechtse studenten Vera en Zahraa zijn buddy’s in het project Refugees@campus. Vera zou Zahraa helpen bij praktische universitaire zaken, maar daar bleef het niet bij.

In 2016 heeft de Universiteit Utrecht haar samenwerking met de Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF) uitgebreid met het project Refugees@campus. Met dit project willen UAF en de UU ‘hoogopgeleide vluchtelingen ondersteunen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland’. In oktober werden vijftien vluchtelingstudenten die aan de UU zijn gaan studeren, gekoppeld aan een Utrechtse student. De eerste groep heeft inmiddels het zes maanden durende traject doorlopen.

 

De Syrische Zahraa en de Utrechtse Vera zijn zo’n koppel. Zahraa (31) ontvluchtte de oorlog met haar man en twee kinderen. Ze woont in Loenen aan de Vecht en is in september begonnen met een researchmaster linguïstiek. Vera is 21, woont in Utrecht en is bezig haar studie Algemene Sociale Wetenschappen af te ronden. Daarnaast volgt ze een pre-master Humanistiek en loopt ze stage bij Vluchtelingenwerk Nederland.

Naar aanleiding van de wijze waarop ze een vragenlijst hebben ingevuld, zijn de twee via e-matching aan elkaar gekoppeld. Zelf gebruiken de twee jonge vrouwen de term mentor geen enkele keer. Zij zijn buddy’s - hoewel die term inmiddels de lading van hun relatie ook niet meer dekt: “We zijn vriendinnen.”

De twee leerden elkaar eind oktober kennen toen het collegejaar al een maand onderweg was. De timing had beter kunnen zijn, vindt Zahraa. “UAF vroeg mij of ik met het project wilde meedoen. Ik twijfelde. Aan het begin van het jaar had ik echt hulp nodig. Ik had bijvoorbeeld geen verstand van Blackboard. Tijdens mijn studie Engelse linguïstiek in Syrië hadden wij niet zo’n systeem. Nu vind ik het simpel maar toen…”.  Toch is ze op het voorstel van UAF ingegaan “voor mijn taal en sociale contacten”.

Vera meldde zich aan omdat ze haar ervaring als vrijwilliger in een Grieks vluchtelingenkamp en bij Vluchtelingenwerk wilde inzetten om vluchtelingstudenten te helpen. Vera helpt Zahraa nu met studiegerelateerde vragen zoals APA-statistiek en het schrijven van papers. Maar ook met praktische zaken klopt Zahraa bij Vera aan, want waar kan ze een vrouwvriendelijke sportschool vinden.

Lees dit artikel verder in DUB.